Jaa:

  • Facebook
  • Twitter
  • AddThis

Ahkeruus palkitaan

Jennifer Kunda on päämiehen tytär ja viiden lapsen äiti. Ison maatilan hoito ei ole ollut yksinhuoltajalle helppoa, vaikka Jennifer kuuluukin kylän parempiosaisiin asukkaisiin.
Jenipher Kunda valmistamassa kassavan lehtiä päivälliselle.
GLM Sambia

Minulla on 45 hehtaaria maata, jotka olen saanut isältäni. Se riittää minulle hyvin. Viljelen neljää hehtaaria, joilla kasvatan maissia, papuja ja bataatteja myyntiin sekä kassavaa, maissia ja hirssiä ruuaksi. Näitä samoja kasveja vanhempanikin viljelivät.

Kylän päämiehenä isälläni oli ennen paljon maata. Sitä oli liikaakin, sillä hän ei kyennyt hyödyntämään kaikkea. Jos maata ei hyödynnetä, heimopäällikkö saattaa puuttua asiaan. Niin minä perustin oman maatilan ja aloin viljellä osaa isäni maista. 

Aluksi kaikki oli vaikeaa. Piti raivata puut, rakentaa talo ja kyntää pellot. Ne ovat kaikki miesten töitä ja minä olen yksinäinen nainen. Piti hankkia rahaa, jotta pystyin maksamaan miehille työskentelystä. 

Rahani eivät riittäneet keinolannoitteisiin, mutta GLM-järjestö opetti minulle peltometsäviljelyä. Se on paljon halvempaa kuin lannoiteviljely, mutta silti tuottoisaa. Se myös auttaa pitämään maan hedelmällisenä ja kosteana kuivanakin aikana. 

Kannustavaa kilpailua

Ihan aluksi halusin haastaa serkkuni Martin Changwen, joka oppi peltometsäviljelytekniikat nopeasti ja tuotti paljon viljaa.

Ensimmäisinä vuosina satoa tuli hyvin vähän. Työskentelen pääosin yksin ja peltometsäviljely vaatii paljon työtä. 

Myyn sadon yleensä kylään tuleville kauppiaille, jotka maksavat huonosti. Usein he eivät maksa rahalla vaan tarjoavat tilalle ruokatavaraa tai vaatteita. Joskus menen Chibalehen saakka, 18 kilometrin päähän. Siellä on tori, jossa tuotteista voi saada paremman hinnan. Myyn tuotteeni viiden litran astioissa.

Maanviljelyssä on koko elantoni. Jos olen sairaana, koko toimeentulo on vaarassa. Välillä minun on palkattava apulaisia, joille maksan maissilla ja kassavalla.

Kohtuullista elämää ja realistisia haaveita

Toivon voivani rakentaa vielä joskus peltikattoisen talon. Haluan ottaa vieraat vastaan ylpeänä. Haluaisin viljellä suurempia peltoja, jotta pystyisin maksamaan lasten koulumaksut. Lehmät olisivat hyvä turva, sillä jos satoa ei tule, saisin tuloja lehmistä. Myös härkä vetämään kuormia olisi avuksi.

Nyt minulla on kanoja ja aiemmin oli myös mehiläispesiä. Puutarhassani kasvaa banaaneja, guavaa ja mangoa sekä puita puutavaraksi.

Pystyn tarjoamaan perheelle kolme ateriaa päivässä kymmenen kuukautta vuodessa. Joulukuussa ja tammikuussa syömme vain kaksi kertaa päivässä.

Lue myös