Jaa:

  • Facebook
  • Twitter
  • AddThis

Arvostan tasa-arvoa

Alice Chipayen mielestä kylän tasa-arvotilanne on hyvä. Raskaan peltotyön avuksi hän toivoo vetojuhtaa.
Alice Chipaye juottamassa possujaan.
GLM Sambia

Olen syntynyt Kundalumwanshyassa. Perheeni muutti tänne vuonna 1980, kun isäni jäi eläkkeelle kuparialueella sijaitsevasta Chingolasta. 

Meillä on mieheni kanssa 20 hehtaaria maata, emmekä tarvitse enempää. Viljelemme niistä viittä. 

Käytämme sekä luomumenetelmiä että keinolannoitteita. Lannoitteet ostamme lainalla Comaco-järjestöltä tai hallitukselta. Toisinaan myymme tuotteitamme Comacolle, koska kylään tulevat kaupustelijat maksavat niin huonosti. Myymme tuotteitamme myös hallituksen viljavarastolle.

Lisäksi saan vähän tuloja oluen panemisesta. Valmistan sitä kylän juhliin. 

Tarvitsisin ulkopuolista tukea karjan hankkimiseen. Haluaisin käyttää eläimiä vetoapuna viljelyssä. Kuokalla pystymme työstämään vain pienen määrän peltopinta-alaa.  Tarvitsisimme myös torjunta-aineita, kastelujärjestelmän, kottikärryt ja suojasaappaat.

Minä ja mieheni työskentelemme pellolla yhdessä. Se on hyvä järjestely. Jos minulla olisi oma pelto, pitäisi saada lisää työvoimaa, mikä on vaikeaa. 

Mieheni vastaa viljan myynnistä, mutta me päätämme yhdessä, miten rahat käytetään. 

Minusta kylän tasa-arvotilanne on hyvä. Naiset saavat osallistua kokouksiin ja heitä voidaan valita komiteoiden johtotehtäviin. Minä olen esimerkiksi toiminut Kampemba-kehityskerhon puheenjohtajana sekä rahastonhoitajana vanhempien ja opettajien yhdistyksessä. Nyt olen sihteeri hivin ja aidsin vastaisessa toimintaryhmässä. 

Lue myös