Jaa:

  • Facebook
  • Twitter
  • AddThis

Vasaramylly helpotti naisten arkea

Kundalumwanshyaan ja Namboon hankituilla vasaramyllyillä jauhetaan viljaa ja muita materiaaleja. Ennen koneen hankkimista piti maissisäkit kuljettaa yksi kerrallaan jauhettaviksi kauempana sijaitsevaan kylään.
Vasaramylly on helpottanut erityisesti naisten arkea, mutta miehetkin sitä käyttävät.
GLM Sambia

Vuonna 2005 GLM ja Edinburghin globaali kumppanuus -järjestöt hankkivat vasaramyllyn Kundalumwanshyan naapurikylään Namboon. Yksinkertaisella periaatteella toimivalla vasaramyllyllä voidaan jauhaa monenlaisia materiaaleja. Sitä käytetään muun muassa viljanjyvien jauhamiseen, hedelmien paloitteluun sekä puujätteen muuttamiseen hakkeeksi.

Ennen myllyn hankkimista kyläläisten piti kuljettaa maissi 18 kilometrin päähän Chibaleen jauhettavaksi. Jalan tai polkupyörällä saatiin kuljetettua vain yksi säkki kerrallaan, mikä oli raskasta ja aikaavievää.

Vuoteen 2008 asti kundalumwanshyalaiset käyttivät vasaramyllyä yhdessä nambolaisten kanssa. Koska maissin tuotanto lisääntyi, GLM hankki Kundalumwanshyaan oman vasaramyllyn Saksan suurlähetystön tuella. Samalla kundalumwanshyalaiset perustivat oman vasaramyllykomitean uuden koneen hallintaa varten.

Kyläläiset jauhavat maissin vain omiin ruokatarpeisiinsa. Ulkopuolisille vilja myydään jyvinä ja jauhetaan muualla.

Koska ruoasta vastaavat yleensä naiset, helpotti myllyn saaminen kotikylään nimenomaan naisten elämää. Pitkät kävelymatkat veivät aikaa muilta askareilta, ja varsinkin raskaana oleville naisille matka oli hankala.

Lue myös

  • Kundalumwanshya oli sambialaisen ympäristöjärjestö Green Living Movementin (GLM) ensimmäinen ruohonjuuritason työn koekenttä. Kylä on opettanut järjestölle paljon sitten vuoden 2000.
  • Maanviljely on aina ollut Kundalumwanshyan sydän. Kylän viljelykäytäntöihin ovat vaikuttaneet niin valtio kuin kansalaisjärjestöt, mutta kyläläisten elanto on yhtä riippuvainen maasta nyt kuin sata vuotta sitten.
  • GLM:n toiminnanjohtaja on sambialainen kouluttaja, sosiaalityöntekijä ja ympäristöaktivisti, jota on innoittanut Yenin filosofia.