Jaa:

  • Facebook
  • Twitter
  • AddThis

Uusi ryhmä saapuu kylään

Kundalumwanshyan perustajat asuttivat keskenään uutta kyläänsä toista vuosikymmentä.
GLM Sambia

Kun Kundalumwanshya perustetiin 1930-luvun puolivälissä, sen alue oli osa Pohjois-Rhodesiaa, jonka Iso-Britannia oli ottanut siirtomaakseen Cecil Rhodesin perustamalta Etelä-Afrikan kauppakomppanialta 1920-luvulla. Siirtomaaisännät keräsivät majaveroa ja ajoivat näin Pohjois-Rhodesian paikallisväestöä palkkatöihin kaivoksille.

Kundalumwanshyan arjesta siirtomaahallinto pysyi kuitenkin suhteellisen kaukana. Kylän perustajat jälkeläisineen elivät pääasiassa omavaraistaloudessa, jossa ylivoimaisesti tärkein elinkeino oli kaskiviljely.

Uusia asukkaita ja kansallisia murroksia

Kylässä oli tuolloin asukkaita alle 50, mutta vuoden 1950 tuntumassa kylään saapui Muteman-nimisen miehen johtama ryhmä Masaninga Chikolan kylästä. Sittemmin uusia asukkaita on hiljalleen muuttanut kylään myös yksittäin tai perhekunnittain.

Muualla Pohjois-Rhodesiassa valkoiset uudisasukkaat liittivät vuonna 1953 maan Etelä-Rhodesian (Zimbabwe) ja Njassamaan (Malawi) kanssa perustettuun liittovaltioon. Paikallisväestöä syrjittiin apartheid-politiikalla. Pohjois-Rhodesian afrikkalaisväestö alkoi järjestäytyä ja kamppailla itsenäistymisen puolesta.

Kundalumwanshyan asukkaat pitäytyivät Jehovan todistajina erossa Sambian itsenäistymistaisteluista, jotka kulminoituivat 1960-luvun alussa Cha cha cha -kapinaksi kutsuttuihin levottomuuksiin ja lopulta johtivat itsenäisyyteen. Valkoisen vähemmistön johtama liittovaltio purettiin Britannian tuella vuonna 1963.