Jaa:

  • Facebook
  • Twitter
  • AddThis

Terveysklinikan tarina

Kundalumwanshyan asukkaat saivat klinikkarakennuksen 2000-luvun alussa, mutta vasta vuonna 2010 klinikalle saatiin valtion palkkaama terveydenhoitaja.
GLM Sambia

Aiemmin lähin terveysklinikka oli Chibalen kylässä, jonne Kundalumwanshyasta on lähes 20 kilometriä. Sairaita ihmisiä jopa kuoli matkalla Chibaleen, eikä sielläkään aina ollut lääkkeitä. Ensin kyläläiset kokeilivat luonnonlääkkeitä ja läksivät Chibalen klinikalle vain, jos olivat todella vakavasti sairaita. 

Kundalumwanshyan terveysklinikka rakennettiin 2000-luvun alussa kyläläisten voimin; hankkeessa avusti Edinburghin globaali kumppanuus -niminen järjestö.

Mutta pelkkä rakennus ei riittänyt, vaan sinne tarvittiin töihin valtion palkkaama terveysalan ammattilainen. Valtion edustajia vierailikin kylässä tämän tästä luvaten klinikan avautuvan pian, mutta mitään ei tapahtunut. 

Sitten kyläläiset alkoivat ottaa yhteyttä maakunnan poliitikkoihin työntekijän saamiseksi.

Alueen kansanedustajana ollut Sambian varapresidentti saapui kylään helikopterilla, piti kauniin puheen ja lupasi työntekijän pian. Vuodet vierivät, muttei mitään tapahtunut. 

Green Living Movement -järjestö auttoi kyläläisiä jatkamaan kyselyjä. Varapresidentti tuli toisenkin kerran. Hän lupasi, että klinikka avattaisiin ennen vuoden 2010 loppua. Viimein niin kävikin. Kyläläiset naureskelivat, että varapresidentin vierailuihin oli mennyt rahaa kaksi kertaa enemmän kuin klinikan työntekijän palkkaan. 

Terveysklinikka avattiin lopulta huhtikuussa 2010, eikä kyläläisten enää tarvitse lähteä kauemmaksi hakemaan apua, mikäli sairastuvat. Myös metsien yrttejä käytetään yhä useisiin vaivoihin.

Sairauksia yskästä malariaan

Kundalumwanshyassa kärsitään usein malariasta, yskästä, ripulista ja oksentelusta.

Rintaruokintaa pidetään tärkeänä ja äidit yrittävät imettää lapsiaan yli vuoden ajan. Silti klinikalla todetaan usein lapsien olevan aliravittuja. 

Äidit synnyttävät tavallisesti kotonaan kätilöiden avulla. Jos ongelmia on odotettavissa, he lähtevät sairaalaan Serenjen kaupunkiin. 

Kylässä vierailee kerran kuukaudessa neuvola, ja suurin osa raskaana olevista naisista käy siellä. 

Aids ei ole Kundalumwanshyassa ainakaan näkyvästi suuri ongelma, mikä on Sambian aids-tilanteessa poikkeuksellista. Tarkkaa tilastoa kylästä ei kuitenkaan ole. Kyläläiset ovat terveysvalistuksen ansiosta perillä tauti leviämisen syistä, joten sairastuneisiin suhtaudutaan asiallisesti. Luottamustehtäviin hyvin sairaita ei kuitenkaan valita. 

Hiv-virusta voi tulla lisää kaupungista muuttavien mukana. Heidän varakkuutensa ja terve ulkonäkönsä saattavat viehättää kyläläisiä, jotka eivät muista olla tarpeeksi varovaisia.

Lue myös

  • Kundalumwanshyan elämä on vuosien saatossa muuttunut. Kylässä on tehty paljon töitä edistysaskeleiden eteen, onnistumisia on tullut usein vasta lukuisten epäonnistumisten jälkeen.
  • Sambian tasavalta on 14 miljoonan asukkaan sisämaavaltio eteläisessä Afrikassa. Maa on monille tuttu etenkin Mosi-oa-Tunyan vesiputouksesta, joka länsimaissa tunnetaan paremmin Englannin kuningattaren Viktorian nimellä.
  • Syrjäisen terveysaseman arki saa vierailijan mietteliääksi.