Jaa:

  • Facebook
  • Twitter
  • AddThis

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ja sopeutuminen

Tehtävän tavoitteena on väittelyn avulla tutustua miten ilmastonmuutos vaikuttaa eri ryhmien arkeen ja elämään sekä löytää erilaisia keinoja sopeutumiseen.
Katja Mansikkaniemi

Kesto: 1 oppitunti (Halutessa tutustuminen omaan roolihahmoon etukäteen)
Osallistujamäärä: väittely pienryhmissä
Tarvikkeet: paperia ja kynä
Oppiaineet: AI, FI, YH, BG, TE

Tausta: Ilmastonmuutos on saanut viime vuosina entistä enemmän huomiota kansainväliseltä yhteisöltä. Hillitseminen ja jo nyt havaittavissa oleviin sekä tuleviin muutoksiin sopeutuminen on ajankohtaista koko maailmassa. Sambialaisessa Kundalumwanshyan kylässä kyläläiset tietävät, mikä ilmastonmuutos on. Heille tärkeintä on löytää keinot sopeutumiseen.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat näkyvillä kyläläisten arjessa esimerkiksi muutoksissa sadekaudessa, koska sen ennustettavuus on nykyään huono. Sateista riippuvainen viljely on herkkä varsinkin kuivuudelle, mutta myös rankkasateet voivat tuhota sadon. Lisäksi uusia tuholaisia on ilmestynyt hankaloittamaan arkea.

Pienviljelystä pääasiassa elantonsa saavien kyläläisten tukena on toiminut vuodesta 2000 kansalaisjärjestö Green Living Movement, joka on kouluttanut heille kestäviä maanviljelytekniikoita, esitellyt uusia lisäelinkeinoja ja parantanut kylän infrastruktuuria. Järjestö lobbaa pienviljelijöiden asioita myös Sambian valtion virkamiehille sekä tarjoaa suomalaisille vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille paikan oppia kehitysyhteistyöstä. Muutos kylässä on ollut positiivinen, eikä epätoivolle ole annettu sijaa!

Lisätietoja:
Leena Honkasalo: Oikeudenmukaista ilmastopolitiikkaa!
http://www.unep.org/climatechange/
https://ilmasto-opas.fi

Tehtävä: Väittely ilmastonmuutoksesta, jossa keskustelijoilla on oma rooli.

Jakaantukaa viiden hengen ryhmiin. Valitkaa rooli ja tutustukaa henkilön taustoihin sivuston tarinoiden kautta.

Roolit:
Kundalumwanshyan kyläläinen, tuleva päämies Martin Changwe: Martin Changwe: Monimuotoinen toimeentulo auttaa sopeutumaan, Kyläläiset kertovat: "Emme luovuta"
Kundalumwanshyan kyläläinen Janet Mkosha: Leski Janet Mkosha: Huomioita viljelystä, säästä ja kehityshankkeista, Kyläläiset kertovat: "Emme luovuta"
Kansalaisjärjestön edustaja: Kansalaisjärjestöt kampanjoivat kansalaisten osallistumiseksi
Hallituksen edustaja: Sambialaista ilmastopolitiikkaa, Clive Chibule: Maatalouspolitiikka tarvitsee uutta suuntaa
Suomalainen ilmastoaktiivi: Outi Hakkarainen: Sambian puhtaan kehityksen mekanismin hanke pohdituttaa, Anni Vihriälä: Köyhdyttämisen konkretiaa vapaaehtoisen silmin

Keskustelkaa oman roolin näkemyksien mukaan ilmastonmuutoksesta, esimerkiksi miten ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät arjessa, miten muutoksiin tulisi sopeutua, mitä Sambian valtion tulisi tehdä, miten kansainvälisen yhteisön pitäisi asiaa hoitaa ja millaisin keinoin suomalaiset voisivat helpottaa kehitysmaiden oloja.

Käykää lopuksi koko luokan kesken läpi argumentteja, joita väittelyn aikana nousi esille.