Jaa:

  • Facebook
  • Twitter
  • AddThis

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen

Tehtävän tavoitteena on, että oppilas ymmärtää mitä mahdollisuuksia kehitysmaan pienviljelijällä on muuttuvassa ilmastossa samalla tutustuen maaseutuyhteisöjen elämään ja elinkeinoihin.
Terhi Hytönen

Kesto: 1 oppitunti
Osallistujamäärä: yksin, ryhmäkeskustelu
Tarvikkeet: tietokone/tabletti, paperia ja kynä
Oppiaineet: AI, FI, HI, YH, BG, TE, ATK

Tausta: Ilmastonmuutos vaikeuttaa maanviljelyä Sambiassa ja muissa eteläisen Afrikan maissa. Sen vaikutukset ovat jo havaittavissa. Ilmaston lämpeneminen on tuonut mukanaan uusia tuholaisia ja kuivuus on yleistynyt. Viljelijöille suurimman haasteen aiheuttavat muutokset sadekaudessa, koska kastelujärjestelmiä on käytössä vain harvalla. Sen ennustettavuus on historiaa: sateet voivat alkaa ennen aikojaan tai myöhässä tai ne voivat tulla rankkasateina tai hyvin niukkoina. Sambiassa yli 60 % saa elantonsa maanviljelystä, joten vaikutukset ovat laajoja.

Pienviljelijöille, jotka asuvat syrjäisissä kylissä, kuten Kundalumwanshyassa, vaihtoehtoja on vähän. Oppi siitä, mikä muutoksien takana on, auttaa hyväksymään tarpeen sopeutua. Uusien toimintatapojen myötä he pystyvät jatkamaan elinkeinoaan. Luonnonmukaiset maanviljelytekniikat ja peltometsäviljely vähentävät riippuvuutta kalliisiin lannoitteisiin ja parantavat maaperää tehden siitä tuottoisaa. Hyvä keino sopeutua on myös jakaa toimeentulo useaan eri lähteeseen, jolloin yhden lähteen epäonnistuttua, mahdollisuuksia on vielä muitakin.

Lisätietoja:
https://ilmasto-opas.fi
http://www.unep.org/climatechange/adaptation/Default.aspx


Tehtävä: Sivuelinkeinojen etsiminen omalle roolihahmolle

Jakaantukaa luokassa eri rooleihin – nuori naimaton mies, perheen isä, nuori juuri naimisiin mennyt nainen, kahdeksan lapsen äiti, kunnallisvaltuutettu, opettaja jne. voitte keksiä rooleja enemmänkin. Kundalumwanshyan kylässä jokainen asukas viljelee vähintään pientä peltoa saadakseen ravinnon itselleen ja perheelleen.

Tutustukaa Maailmanlaitamilla -sivuston artikkeleihin ja etsikää niistä rooleillenne sopivia sivuelinkeinoja ja muita keinoja tienata lisätuloja, joiden avulla he pystyisivät sopeutumaan muuttuvaan ilmastoon.

Keskustelkaa yhdessä löydöistänne ja siitä mitä mahdollisuuksia elinkeinot tarjoavat roolihahmoille: Millaisia haasteita he kohtaavat elinkeinoja harjoittaessaan? Mitä esteitä uusien elinkeinojen harjoittamiselle on? Miten esteitä pystyttäisiin vähentämään?