Jaa:

  • Facebook
  • Twitter
  • AddThis

Selviytyminen edellyttää yhteistyötä

Herra Chinya on Kundalumwanshyan koulun entinen rehtori ja hyvin tärkeä osa kyläyhteisöä. Hän haluaa kuitenkin ottaa etäisyyttä päätöksentekoon. Nyt on muiden vuoro.
Herra Chinya auttaa kyläläisiä mielellään, mutta on jättänyt päätöksenteon nuoremmille.

Autoin Green Living Movementia heidän tullessaan kylään. Alussa monet kyläläiset eivät luottaneet heihin, eivätkä halunneet olla missään tekemisissä järjestön kanssa. Järjestöllä ei ollut mitään mistä aloittaa. Kun he tarvitsivat yösijan, he tulivat kotiini.

Emmanuel Mutamba kertoi minulle perustamastaan järjestöstä. Hän kertoi, että he yrittävät auttaa viljelijöitä. Pystyin alusta saakka samaistumaan heidän toimintaansa. Tulin itsekin yhteisön ulkopuolelta, opettaakseni ja kehittääkseni kylää. Olemme samalla asialla.

Yhteisön hyväksi

Selviytyminen Kundalumwanshyassa edellyttää yhteistyötä. Kun teen jotakin mistä on itselleni hyötyä, mietin voinko samalla auttaa koko kylää.

Nyt vuonna 2012 omistan esimerkiksi kylän ainoan kuorma-auton. Käytän sitä itse, mutta sen lisäksi lainaan autoa myös yhteisön käyttöön. Sadekauden lopulla ajamme monta kuormaa Serenje-kaupunkiin. Perin pienen palkkion auton käytöstä, lähinnä polttoainekulujen kattamiseksi. Viljelijät, jotka eivät ole rikkaita, voivat maksaa jälkikäteen, myytyään ensin satonsa. Yhteisö auttaa vastavuoroisesti minua pitämällä tielle johtavan polun ajokuntoisena.

Rakennutin myös kylän ensimmäisen vasaramyllyn. Se valmistui vain vähän ennen GLM:n rakennuttamaa myllyä ja jonkin aikaa kyläläiset toivat kaiken viljansa minun jauhettavakseni. On hyvä, että yhteisön mylly on kaikkien ulottuvilla koululla, mutta yhä edelleen, koska myllyt ovat kaukana toisistaan, lähellä asuvat viljelijät tulevat minun luokseni.

Vapaana kuin taivaan lintu

Jäätyäni eläkkeelle olen keskittynyt maanviljelyyn. Pidän sen ohella myös paljon siipikarjaa. Kanojen lisäksi tilallani on kalkkunoita ja kyyhkysiä. Lintuja on helppo pitää suurinakin määrinä. Varsinkin kyyhkyset ovat helppohoitoisia. Ne pitävät itsestään huolta ja löytävät ruokaa läheisistä metsistä. Lopulta ne tarvitsevat vain puhtaan kopin, jossa nukkua öisin ja puhdasta vettä.

Minulla on myös nautakarjaa. Metsäinen ja kukkulainen maasto ei sovi lehmille kovin hyvin, mutta lähempänä puroa minulla on tasaista ruohikkoista maata. Tulevaisuudessa haluan entistä enemmän lehmiä niin, että voin tuottaa maitoa.

Toimin hieman toisin kuin muut kyläläiset, koska olen huomannut, että pärjääminen edellyttää usein kekseliäisyyttä ja omaperäisyyttä. Kyllä minä maissia kasvatan siinä missä kaikki muutkin, mutta linnuilla ja lehmillä saan hieman taloudellista turvaa ja varsinkin vaihtelua ruokapöytääni.

Menemme oikeaan suuntaan

Yhteisö kehittyy kaiken aikaa. Olen nähnyt omana aikanani kuinka kyläläisten ruokaturva on parantunut ja he ovat rakentaneet itselleen yhä parempia taloja. Harvat asuvat enää majamaisessa asumuksessa. Useimmilla on mukava talo.

En enää osallistu kylän päätöksentekoon yhtä paljon kuin ennen. Haluan antaa muille tilaa vaikuttaa ja toimia yhteisen edun puolesta. Jos olisin kaikessa mukana saattaisin vaikuttaa pomomaiselta komentelijalta. Toimin edelleen yhteisön hyväksi ja annan neuvoja kun niitä pyydetään, mutta haluan ottaa etäisyyttä varsinaiseen päätöksentekoon. Nyt on muiden vuoro.