Jaa:

  • Facebook
  • Twitter
  • AddThis

Maissioluella sivutuloja

Rachel Munsha on yhden tytön ja viiden pojan äiti. Hän saa sivutuloja oluen myynnistä, jonka ansiosta perhe on parhaimmillaan syönyt kolme kertaa päivässä läpi vuoden.
Rachel Munsha miehensä kanssa.
GLM Sambia

Synnyin paikassa nimeltä Luanshya, jossa vanhempani työskentelivät kuparikaivoksessa. Muutin Kundalumwanshyaan vanhempieni kanssa vuonna 1987.  

Perimme 15 hehtaaria maata mieheni vanhemmilta. Käytämme siitä noin puolet viljelyyn. Minulla on oma maissipelto. Tänä vuonna sain pellostani 60 säkillistä maissia. Kukin säkki painaa 50 kiloa. Aion sijoittaa maissilla ansaitsemani rahat maanviljelyyn, jotta voin kasvattaa satoani ensi vuonna. 

Halu oppia lisää

Viljelemme pääosin luomumenetelmin, joskin maissin viljelyssä käytämme myös kemiallisia lannoitteita. Saamme niitä lainalla Comaco-järjestöltä, joka myös ostaa osan sadostamme. Myymme myös kylään tuleville kaupustelijoille sekä valtion viljavarastolle, vaikka se maksaakin viljasta aina myöhässä. 

Olen mukana viljelijäkerhossa, koska halusin parantaa elämääni. Halusin myös oppia taitoja yrittäjyydestä ja johtajuudesta. 

Nykyisin tiedän paljon enemmän maanviljelystä. Olen oppinut myös tuntemaan lukuisia paikkoja Sambiassa Green Living Movement -järjestön opintomatkoilla. Olen opiskellut peltometsäviljelyä, johtamistaitoja, ekologiaa ja mehiläisten hoitoa. Kerhotoiminnan avulla onnistuin ostamaan itselleni polkupyörän. 

Tarpeellisia lisätuloja

Saan lisätuloja panemalla maissiolutta juhlia varten. Viimeksi tein olutta Sambian itsenäisyyspäivän juhlia varten ja sain mukavasti tuloja. 

Tulot tulevat koko perheen hyödyksi ja niiden käytöstä päätetään yhdessä. Meidän perheessä jokainen pitää vuorollaan rahat säästössä. 

Lisätuloja voi saada vain silloin, kun ihmisillä on rahaa ostaa tuotteita. Paras aika liiketoimille onkin helmikuusta lokakuuhun. Lokakuussa aloitetaan pellon kylvötyöt, eikä aikaa enää ole sivutöille. 

Me söimme aiemmin kolme ateriaa päivässä läpi vuoden lisätöistä saatujen ansioiden vuoksi. Nykyään syömme kahdesti päivässä.

Meille naisille ongelmallista on se, että oluen myynti vaatii liikkumista paikkakunnalta toiselle. Se ei ole sopivaa naiselle, sillä aviomies saattaa suuttua ja kyläläiset nimitellä. 

Toisaalta on sanottava, että naisten elämä on muuttunut paljon. Ennen olimme vain kokopäiväisiä kotiäitejä, jotka olivat kaikessa riippuvaisia miehistään. Nykyisin asiat ovat toisin.

Lue myös

  • Leski Janet Mkosha ei ole mukana kylän kehitysryhmissä, vaikka myöntääkin nauttivansa niiden tuloksista. Hän turvautuu perinteisiin viljelymenetelmiin, kaskeamiseen ja kemiallisiin lannoitteisiin, joilla saa nopeamman sadon kuin uusilla luomumenetelmillä.
  • Naisten sosiaalinen asema ja lailliset oikeudet ovat parantumassa. Muutoksen taustalta löytyvät kansalaisyhteiskunnan kampanjat tasa-arvoisten oikeuksien puolesta. Paljon työsarkaa on myös vielä jäljellä.
  • Hyvän ruokaturvan mitta on Kundalumwanshyassa kolme ateriaa päivässä ympäri vuoden. Huonoina satovuosina joudutaan usein tyytymään vain kahteen tai yhteen päivittäiseen ateriaan.