Jaa:

  • Facebook
  • Twitter
  • AddThis

Kundalumwanshyan synty

Thomas Kunda Lumwanshya II on Kundalumwanshyan nykyinen päämies. Hänen isoenonsa perusti Kundalumwanshyan kylän vuonna 1935.
Kylän päämies Thomas Kunda Kundalymwanshyan keskustassa.
GLM Sambia

Synnyin Chibuye Bemba Lumwanshyassa vuonna 1928. Kylä oli nimetty äitini isän mukaan, ja se sijaitsi Chinsale-virran varrella, 20 kilometriä nykyisestä Kundalumwanshyasta etelään. Tuo paikka tunnetaan nykyisin nimellä Kasha mata.

Kun isovanhempani Chibuye Bemba ja Lyowa yllättäen ja salaperäisesti kuolivat vuonna 1931, jätimme kylän monien sukulaisteni kanssa. Meitä johti isoenoni Mateo Kunda Lumwanshya I, Chibuye Bemban veli. Asetuimme aluksi toisten sukulaistemme luo Musungilon kylään. Se sijaitsi 10 kilometriä koilliseen alueesta, johon myöhemmin perustimme Kundalumwanshyan kylän.

Runsaat luonnonvarat, huonot markkinat

Asetuimme näille alueille, koska täällä oli paljon metsää ja muita luonnon antimia. Metsästimme eläimiä ja keräilimme hedelmiä kotiemme lähettyvillä. Maanviljelyä harjoitimme lähinnä chitemene-menetelmällä eli kaskeamalla. Kasvatimme pääasiassa hirssiä ja kassavaa, hyvin vähän maissia. Saimme luonnosta elantomme, mutta jo tuolloin ongelmana oli markkinoiden rajallisuus, sillä liikenneyhteydet olivat onnettomat. 

Sitten kylään saapui valkoinen mies nimeltä Prompai. Hän osti meiltä kuitenkin vain maapähkinöitä ja papuja, eikä niistäkään koko satoa. Jouduimme edelleen kävelemään pitkiä matkoja markkinoita etsien.

Syrjässä, mutta näkyvissä

Voisi kuvitella, että elelimme täällä syrjäisillä seuduilla hyvinkin itsellistä elämää, mutta se ei pidä paikkaansa. Iso-Britannian siirtomaahallinto määritteli elämämme ehtoja alusta asti. Jouduimme odottamaan oman kylän perustamista kolme vuotta, sillä kylän asema myönnettiin vain sellaisille uudisasukasryhmille, joista vähintään kymmenellä oli kansallinen rekisteröintikortti. Sellaisen saadakseen piti olla vähintään 18-vuotias. Meidän ryhmästämme suurin osa oli alaikäisiä, joten jäimme Musungiloon kolmeksi vuodeksi varttumaan.  

Lue myös