Jaa:

  • Facebook
  • Twitter
  • AddThis

Kepa kohtaa Kundalumwanshyan

Kohti Kundalumwanshyaa!
GLM Sambia
Kundalumwanshya tuli Kepalle tutuksi vuosituhannen vaihteessa. Tuolloin Kepan sambialainen kumppanijärjestö, ekologisia viljelymenetelmiä edistävä Green Living Movement aloitti kartoituksen kylän asukkaiden tarpeista.

Kundalumwanshya oli kansainvälisen kehityspolitiikan ja kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyön kannalta kiinnostava kylä seurattavaksi, esimerkki siitä, miten muutokset kansainvälisessä ja kansallisessa politiikassa vaikuttavat syrjäseuduilla asti.

Ensin valtio muutti Kundalumwanshyan omavaraisviljelijät maissia tuottaviksi sopimusviljelijöiksi ja pari vuosikymmentä myöhemmin kirjaimellisesti yhdessä yössä yksityisyrittäjiksi, joiden tuli itsenäisesti etsiä tarvikkeensa ja markkinansa. Tilanne oli hurja kylälle, jossa ei ollut ainoatakaan autoa ja parhaallakin säällä noin 50 kilometrin matka lähimpään kaupunkiin Serenjeen. Miten kyläläiset olivat tällaisesta dramaattisesta muutoksesta selvinneet?

Kepa oli mukana rahoittamassa Green Living Movementin (GLM) tekemää tarvekartoitusta ja tuki alkuvaiheessa sen toimintaa kyläläisten toimeentulon parantamiseksi ekologisesti kestävästi. Yhteys järjestöön säilyi myös sen jälkeen kun Kepa lopetti toimintansa Sambiassa. GLM on kerännyt Kepalle aineistoa Kundalumwanshyasta ja järjestön edustajien vierailut Suomessa muiden suomalaisten järjestöjen vieraina ovat tarjonneet myös Kepalle mahdollisuuden dialogin jatkumiseen.

Maailman laitamilla -sivuston kohdeyleisö on Suomessa, mutta sen sisällön tuottaminen palvelee myös Green Living Movementia ja Kundalumwanshyan asukkaita. Järjestö saa keräämänsä aineiston omaan käyttöönsä, kyläläiset mahdollisuuden saada uutta tietoa ja tilaisuuden kertoa kylästään. Oli hienoa kuulla erään naisen sanoneen, että hän on oppinut aineiston keruun aikana kerralla enemmän oman kylänsä historiasta ja omasta kansastaan kuin mitä oli aikaisemmin tiennyt.

Outi Hakkarainen