Jaa:

  • Facebook
  • Twitter
  • AddThis

Ohjeita ja tehtäviä

Maailman laitamilla on GLM-Suomen ja Kepan nettisivusto. Se kuvaa elämää sambialaisessa maalaiskylässä, joka on saanut tuta maan poliittisista murroksista.
Kundalumwanshyan asukkaita kylän keskustassa, taustalla kioskikauppoja.
GLM Sambia

Kundalumwanshya on esimerkki siitä, miten globaalit talouspoliittiset suuntaukset voivat mullistaa pienen syrjäisen kylän elämän. Se on myös tarina siitä, miten valtion hylkäämä kylä kieltäytyy kuolemasta, kun kyläläiset ryhtyvät etsimään uusia keinoja toimeentulonsa turvaamiseksi.

Maailman laitamilla sukeltaa Keski-Sambian provinssissa sijaitsevan kylän historiaan ja nykypäivään tarkastellen sieltä käsin sambialaista yhteiskuntaa sekä kansainvälisten toimijoiden ja kehitysyhteistyön vaikutusta. Keskeisiä teemoja ovat talous ja toimeentulo, kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyö ja ilmastonmuutos. Kylän tarina rakentuu kyläläisten omista kertomuksista, blogeista, tausta-artikkeleista, videoista ja valokuvista.

Sivusto tarjoaa ajattelun ainesta kaikille kehityskysymyksistä kiinnostuneille, mutta erityisesti se on tarkoitettu globaalikasvatuksen avuksi kansalaisjärjestöille ja oppilaitoksille, yläasteelta korkekouluille. Tähän osioon on koottu ohjeita opettajille sekä tehtäviä, pohdittavaa ja analyysiaihioita eri oppiasteiden oppilaille ja opiskelijoille. 

Sivuston kirjoittajat ovat pääasiassa GLM-Sambian ja Kepan työntekijöitä, GLM-Suomen aktiiveja ja GLM-järjestössä harjoittelun tehneitä opiskelijoita. Monet kirjoittajista ovat joko vierailleet kylässä tai viettäneet siellä pidempiä aikoja. GLM-Sambia keräsi sivuston alkuvaiheessa, vuonna 2010, kylästä laajalti empiiristä aineistoa Kepan toimeksiantona.

Tervetuloa sukeltamaan Kundalumwanshyan kylän elämään!

 

***

Maailmanlaitamilla sivustoa ei enää toukokuun 2018 jälkeen päivitetä, mutta GLM Suomi antaa mielellään lisätietoja kylästä ja sivuston tehtävistä (ks. ota yhteyttä).