Jaa:

  • Facebook
  • Twitter
  • AddThis

Poliittisena intohimona infrastruktuuri

Kunnallispoliitikko Albert Chisenga on iloinen ja avoin mies. Hän on kiinnostunut tehtävästään, kylien asukkaista ja heidän hyvinvoinnistaan.
Albert Chisenga (vasemmalla) auttaa kyläläisiä monissa asioissa.
Antti Heikkinen

Asun perheeni kanssa Kundalumwanshyan ja Nambon välisen tien varrella. Talomme sijaitsee jyrkähkön mäen päällä. Pihaltamme on hienot näkymät kauas horisonttiin. Viljelemme kumpuilevassa maastossa perinteisiä sambialaisia lajikkeita, kuten maissia, erilaisia kaaleja sekä vihanneksia. Olemme myös istuttaneet eukalyptuspuita peltojen läheisyyteen. Aiomme istuttaa lisää puustoa tulevaisuudessa, kaadettujen metsäalojen metsittämiseksi.

Syrjäseudun kunnallispoliitikko

Kunnallispoliitikot valitaan Sambiassa viideksi vuodeksi kerrallaan, jatkokaudelle on mahdollista pyrkiä. Itse olen nyt, vuonna 2014, ensimmäisen kauteni loppusuoralla. Haluan hakea jatkokautta ensi vuonna pidettävissä vaaleissa. Olen pitänyt valtuutetun haastavasta toimesta. Se on puolipäiväinen, Vietän viikoittain yhdestä kahteen päivää kokouksissa ja vaikuttamassa alueen kehitystä koskeviin päätöksiin, kuten uusiin investointeihin. Päätökset tehdään pääasiassa Serenjen kaupungissa, noin 50 kilometrin päässä Kundalumwanshyan kylästä.

Kotikylässä ollessani kierrän polkupyörällä kolmen kylän alueella ja keskustelen kyläläisten kanssa. Olen tuttu näky kylien kohtaamispaikoissa. Kunnallispoliitikon työ vie paljon aikaa. Pyörällä liikkuminen on hidasta, koska tiet ovat huonokuntoisia ja välimatkat usein pitkiä, jopa kymmeniä kilometrejä. Moottoripyörä helpottaisi ja nopeuttaisi työntekoa huomattavasti, sillä pääsisi jouhevasti myös Serenjen kaupunkiin. Kundalumwanshyan kylässä on vain pari toimivaa autoa.

Yksi kunnanvaltuutetun tärkeimmistä tehtävistä on pyrkiä vaikuttamaan kuntien rahanjakoon siten, että valtuutetun omaa toimialuetta voidaan kehittää. Sambian valtio myöntää vuosittain investointirahaa alueittain, jonka pääasiassa kunnallispoliitikot jakavat demokraattisella päätännällä kylien kesken. Kundalumwanshya kuuluu Serenjen kaupungin alueeseen yhdessä monen muun kylän kanssa. Kunnanvaltuutettujen jakamaa valtion rahaa käytetään esimerkiksi koulujen, klinikoiden ja teiden rakentamiseen.

Tietyhteydet kuntoon

Kundalumanwanshyan merkittävimpiä ongelmia on Serenjen kaupunkiin vievän tien heikko kunto. Sen kunnostaminen on tärkeysjärjestyksen kärjessä. Hyvällä onnella rahoitus voisi vuonna 2015 vihdoin varmistua

Infrastruktuurin kehittäminen on suurin poliittinen intohimoni. Kylät kaipaavat kipeästi siltoja, koska sadekaudella purot ja virrat katkaisevat tieyhteyksiä. Yhden parhaillaan rakenteilla olevan tukkisillan olen itse rahoittanut, hinnaksi tulee noin 3 700 euroa. 

Kyilen isoin ongelma on liikkuminen ja kuljetuksen puute. Asioiden hoitaminen on hankalaa ja tuotteita ei saada riittävästi markkinoille. Paremmat ja nopeammat yhteydet loisivat myös tarpeen kuljetusten järjestämiselle, josta puolestaan koituisi kylille työtä. Ihmisten liikkuvuuskin lisääntyisi. Kyläläiset ovat samoilla linjoilla. Heitä kiinnostaa eniten tie- ja matkapuhelinyhteyksien parantaminen.

Työtäni helpottaa se, että kyläläiset ovat politiikalle entistä avoimempia. Kyläläiset ovat huomanneet politiikan tuloksellisuuden, niin kunnanvaltuutettujen työssä kuin viljelijäryhmien toiminnassa. Jehovan todistajat eivät voi uskontonsa takia äänestää, mutta he voivat osallistua aktiivisesti kylissä vaikuttamiseen. He haluavat olla mukana kehittämässä elinympäristöään.