Jaa:

  • Facebook
  • Twitter
  • AddThis

Maailmanlaitamilla sivusto tarjoaa apua globaalikasvatuksen suunnitteluun

Pieta Seppänen
Sivuston sisältämistä artikkeleista ja tarinoista on koottu tehtäviä ja analyysiaihioita helpottamaan globaalikasvatustuntien suunnittelua. Aiheita ja tehtäviä on monipuolisesti niin keskusteluista aina toiminnallisiin roolileikkeihin.

Maailman laitamilla sijaitseva Kundalumwanshyan kylä on kehittynyt huimasti vuosien 2000 - 2017 välillä, jota ajanjaksoa sivuston tekstit käsittelevät. Köyhyydessä eläneet perinteisillä viljelytekniikoilla tai valtion lannoiteohjelmasta riippuvaisien viljelijöiden tilalla on kehityksen omiin käsiinsä ottaneita aktiivisia sambialaisia. Tieto, uudet taidot ja tuki ovat olleet laukaisevia tekijöitä siinä, miksi kylä on noussut yhdeksi alueen vetovoimaisimmaksi alueeksi. Se on myös syy, miksi Kepa ja Green Living Movement Suomi ry ovat halunneet nostaa kyläläiset esimerkiksi suomalaisille koululaisille ja opiskelijoille.

Vaikeita asioita, kuten ilmastonmuutosta tai ruokaturvaa voidaan käsitellä konkreettisesti paikallisten kertoman avulla. Henkilötarinoita tukemassa on paljon tietoa niin kylän kuin Sambian historiasta sekä nykytilasta. Paljon on vielä tehtävää, eikä elintaso kylässäkään ole kaikilla vieläkään hyvä. Köyhyys voi kuitenkin olla katsojan silmissä – onnellisuutta voi olla jotain ihan muuta kuin oma huone tai vapaat viikonloput.

Kepa aloitti työnsä Kundalumwanshyassa vuonna 2000. Moni suomalainen on päässyt elämään yhdessä kyläläisten kanssa useiden eri hankkeiden ja Etelän vapaaehtoisohjelman kautta. Green Living Movement Suomi ry yhdessä sisarjärjestönsä GLM:n kanssa toimivat aktiivisesti kylässä vuoteen 2016 asti. Suurimman osan sivuston artikkeleista on kirjoittanut Kepan työntekijät, GLM:n henkilökunta sekä vapaaehtoiset. 

Tehtäviä ja pohdittavaa osion artikkelit on suunniteltu soveltuviksi moniin eri oppiaineisiin. Taustatietoa ja lisätietoja-linkkejä on annettu itse aiheesta, jonka jälkeen käydään läpi tehtävän kulku. Tavoite on määritelty helpottamaan oikeanlaisen tehtävän tai pohdinnan löytymistä.

Analyysiaihiot käsittelevät haastavampia aiheita, kuten ilmastopolitiikkaa. Niihin on koottu taustatietoa ja kysymyksiä, joilla keskustelua voidaan edistää.