Jaa:

  • Facebook
  • Twitter
  • AddThis

Omaehtoinen viljely kannattaa

Christopher Chintu on ollut alusta asti innokas ja rohkea luomuviljelymenetelmien kokeilija. Kun Christopher aloitti uudet viljelykokeilut, hänelle naurettiin. Enää ei naureta.
Christopher Chintu pellollaan.
GLM Sambia

Muutin Kundalumwanshyaan vuonna 1979 yhdessä vanhempieni kanssa. Synnyin Serenjen kaupungissa, jossa vanhempani työskentelivät virkamiehinä. 

Vanhempani antoivat minulle perinnöksi 25 hehtaaria maata, joista käytän viljelyyn vain kuusi. Se riittää minulle hyvin. 

Aloitin ensimmäisen peltometsäviljelykokeiluni vuonna 2005. Sitä ennen käytin tehdaslannoitteita, jos sain niitä käsiini. Yleensä ne olivat liian kalliita. Mutta täyttä rahantuhlaustahan se oli. Pärjään paremmin ilman. 

Kannattava peltometsäviljely

Kun aloitin kokeilun, minulle naurettiin. ”Kasvatat rikkaruohoja pelloillasi!”, huudeltiin kylällä. Enää heitä ei naurata. Monet ovat kateellisia tai tulevat pyytämään perheelleen ruokaa tai työtä. 

Peltometsäviljely on tuottoisaa, mutta kestää kauan ennen kuin sen tuloksista voi nauttia. Myös työtä on enemmän, koska en voi polttaa metsääni kuten kaskeamisessa. Pitää raivata, istuttaa ja kitkeä rikkaruohoja. Minulla ei vieläkään ole tarpeeksi työkaluja peltometsäviljelyyn. 

Olen ylpeä siitä, että minun kasvattamani puut tuottivat kyseisen puulajin ensimmäiset siemenet tässä kylässä. Siemenillä me voimme jatkaa peltometsäviljelyä, emmekä ole riippuvaisia ulkopuolisista. 

Halu kehittyä

Liityin maanviljelykerhoon, koska halusin kehittää itseäni. Olen saanut paljon kokemusta johtamisesta. Toimin pitkään yhteisökoordinaattorina Green Living Movementin (GLM) tukemissa hankkeissa. Olen päässyt matkustamaan ympäri Sambiaa GLM:n opintomatkoilla ja oppinut johtajuuteen ja konfliktin ratkaisuun liittyviä taitoja. Olen oppinut myös paljon erilaisista tuloja lisäävistä aloitteista ja ideoista. 

Minusta meidän kyläläisten vahvuuksia ovat hyvät kerhojen johtamistaidot ja yhteistyö yhteisön jäsenten välillä. GLM:n koulutuksissa olemme saaneet tietoa konfliktien ratkaisusta, joilla voimme välttää ristiriidat. Siitä on myös tullut tärkeä voimavaramme. 

Kohtuullinen toimeentulo

Meidän perheellämme ruokaa on tarpeeksi. Perheeni syö kolme ateriaa suurimman osan vuotta. Joulu-tammikuussa syömme joskus vain kaksi tai yhden, jos ruokaa on vähän. Voin lähettää lapset kouluun. Pystyn jopa ostamaan heille hyvät vaatteet. Voin myös ostaa pieniä laitteita kuten radion. Ja vielä minä rakennan peltikattoisen talonkin. 

Me voimme saavuttaa paremman elämän työskentelemällä lujasti ja laajentamalla peltojamme, kun meillä kerran on tarpeeksi maata. Mutta olemme riippuvaisia kuokasta ja siksi emme pysty viljelemään isompia pinta-aloja. Meidän tulisi kuitenkin muistaa, että maanviljely on liiketoimintaa.

Lue myös