Jaa:

  • Facebook
  • Twitter
  • AddThis

Luban ja Lundan valtakunnat

Jos kundalumwanshyalaisilta kysytään, keitä he ovat ja mistä tulevat, he kertovat olevansa peräisin muinaisesta Luba-Lundan valtakunnasta.
GLM Sambia

Luban ja Lundan valtakunnat sijoittuvat 1600-luvulle, jolloin niillä oli syvä vaikutus Keski-Afrikan politiikkaan ja kulttuuriin. 

Luban kuningaskunta nousi Upemba-kulttuurista ja sen perusti kuningas Kongolo noin 1585. Hänen perijänsä Kalala Ilunga laajensi valtakuntaa Kongo-joen haaran, Lualaba-joen rannoille. Joki sijaitsee nykyisin Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Laajimmillaan Luban kuningaskunnassa oli noin miljoona asukasta. Sen kasvun mahdollisti hallitusmuoto, joka oli tarpeeksi luja kestääkseen perimisriitoja ja toisaalta tarpeeksi joustava sisällyttääkseen ulkoisia johtajia ja hallintoja. Luban hallintomalli koostui pyhästä kuninkuudesta ja neuvostosta, jolla oli hallintovalta. 

Luba-kuninkaista tuli kuoltuaan jumalia ja kylistä, joista käsin he olivat hallinneet, tuli heidän eläviä muistomerkkejään. Viralliset ”muistin miehet” olivat vastuussa kuolleisiin kuninkaisiin liittyvästä suullisesta historiasta. 

Lunda 

Joustava Luba-kulttuuri nieli itseensä kaikki ulkopuoliset hallitsijat, jotka väittivät olevansa Luba-kuninkaiden jälkeläisiä.

Lunda-kuninkaat olivat kuitenkin poikkeus: he saavuttivat poliittisen valtansa naimalla Luba-prinsessoja. He kuitenkin pysyttelivät erillään Luban kuningaskunnasta ja päinvastoin laajensivat aktiivisesti poliittista ja taloudellista valtaansa alueella, joka sijaitsi Luban valtakunnasta etelään.

Lunda levisi alueelle, joka koostuu nykyisistä Pohjois-Angolasta, Luoteis-Sambiasta ja eteläisestä Kongon demokraattisesta tasavallasta. 

Vuoteen 1650 mennessä Mwaant Yaav Naweej -niminen hallitsija oli onnistunut muodostamaan kauppareitit pääkaupungistaan Atlantin rannikolle. Hän pyrki suoraan kontaktiin eurooppalaisten kanssa orjien ja metsätuotteiden toivossa. 1600-luvun loppuun mennessä Lunda hallitsi kuparikauppaa alueella, joka tunnetaan nykyisin Itä-Angolana. Uudet asutusalueet Mweru-järven ympärillä puolestaan ohjasivat Itä-Afrikan rannikon kauppaa. 

Lue myös

  • Thomas Kunda Lumwanshya II on Kundalumwanshyan nykyinen päämies. Hänen isoenonsa perusti Kundalumwanshyan kylän vuonna 1935.
  • Kundalumwanshya sijaitsee Chibalen alueen sydänmailla. Chibale on yksi kahdeksasta lala-kansan hallinnollisesta alueesta Serenje-piirikunnan alueella Sambian keskiprovinssissa.
  • Tule mukaan mielikuvaharjoitukseen. Mitä tulee ensimmäiseksi mieleesi sambialaisesta maaseudun kylästä? Entä mikä on mielikuvasi sitten, kun olet lukenut artikkeleja Kundalumwanshyasta?