Jaa:

  • Facebook
  • Twitter
  • AddThis

Katsaus Sambiaan

Sambian tasavalta on 14 miljoonan asukkaan sisämaavaltio eteläisessä Afrikassa. Maa on monille tuttu etenkin Mosi-oa-Tunyan vesiputouksesta, joka länsimaissa tunnetaan paremmin Englannin kuningattaren Viktorian nimellä.
Valtaosa sambialaisista asuu maaseudulla. Kuvassa Kundalumwanshyassa asuva pienviljelijä Alice Chipaye istuu tuolilla talonsa edustalla, yhdessä perheenjäsentensä kanssa.
GLM Sambia

Vielä 1970-luvulla kuparilla vaurastunut Sambia oli keskituloinen valtio, mutta seuraavan vuosikymmenen lopulla kuparin hinnan lasku ajoi maan talouden ongelmiin. Sambia kuuluu edelleen maailman köyhimpiin maihin. 

Talouden muuttuva suunta

Maan vientituloista yli puolet tulee kupariteollisuudesta, mikä tekee Sambian taloudesta haavoittuvaisen. 2010-luvun puolivälissä kuparin korkea kysyntä kasvatti maan bruttokansantuotetta. Pian maailmanlaajuinen finanssikriisi kuitenkin puolitti kuparin hinnan, ja kaivoksien työntekijöitä irtisanottiin.

Sambialla on kuitenkin mahdollisuuksia parempaan. Runsaat luonnonvarat ja kohtuullisen vakaa poliittinen järjestelmä antavat eväitä eteenpäin. Lisäksi velkahelpotukset ovat vauhdittaneet maan kehitystä viime vuosina. Sambian tavoitteena onkin nousta uudelleen keskituloisten maiden joukkoon. Hallitus pyrkii myös monipuolistamaan maan taloutta.

Maanviljelyssä erikoistuminen ja satotasot ovat vielä varsin alhaisia ja suurin osa viljelijöistä köyhiä. Vuosituhannen alkupuoliskolla köyhien maanviljelijöiden tärkein tukiohjelma oli valtion rahoilla pyörivä aliravitsemuksen vastainen ohjelma (Programme Against Malnutrition, PAM). Tämä jälkeen tärkeäksi tukimuodoksi nousi lannoitetukiohjelma (FSP), jonka piiriin pääsevät pienviljelijät saavat kemiallisia lannoitteita valtion tuella puoleen hintaan. Näiden vastapainoksi monissa kylissä otetaan käyttöön luonnonmukaisia viljelytapoja ja monipuolistetaan tuotantoa.

Terveyden ja koulutuksen haasteet

Sambian isona haasteena on maan huolestuttava hiv/aids-tilanne. Unicefin mukaan peräti 12,7 prosentilla Sambian aikuisväestöstä on todettu HIV ja virusta kantaa yli miljoona ihmistä. Vuonna 2009 AIDSiin kuoli Sambiassa 45 000 ihmistä. Sambian tulos inhimillisen kehityksen indeksillä on huonontunut pitkälti juuri hiv/aids-tilanteen vuoksi.

Vaikka lukutaidottomia on Unicefin mukaan 2008-2012 välisellä tarkastelujaksolla ollut miehistä 29,7 prosenttia ja naisista 41,5 prosenttia, niin lähes kaikki kouluikäiset lapset aloittavaat koulun. Oppivelvollisuusikä on 7-14 vuotta, ja maan tavoitteena on, että jokainen lapsi suorittaisi vähintään ala-asteen, joka kestää seitsemän vuotta. Ala-asteen jälkeen opintoja voi jatkaa kaksivuotisessa yläkoulussa ja kolmivuotisessa lukiossa, jonka suorittaneilla on oikeus jatkaa yliopistoon.

Kirjava kansa

Sambian väestö koostuu pääasiassa noin 70 bantuheimosta. Kielistä suurin on bemba, jota puhuu äidinkielenään 30 prosenttia maan väestöstä. Sitä seuraavat njandza ja tonga, joita kumpaakin puhuu kymmenen prosenttia. Englannilla on lingua francan asema ja sillä on myös pieni määrä äidinkielisiä puhujia.

Kristittyjä sambialaisista on 87 prosenttia ja paikallisten uskontojen kannattajia seitsemän prosenttia. Maassa on myös pienet muslimi- ja hinduvähemmistöt sekä viitisen prosenttia uskontokuntiin kuulumattomia.


Sambian perustiedot

Väkiluku: 14 075 100 (2012)
Pinta-ala: 752 618 km2
Pääkaupunki: Lusaka (1,413 miljoonaa asukasta, 2009)
Elinajanodote: 57 vuotta (2012)
Bruttokansantuote henkeä kohden: 1350 dollaria (2012)
Valuutta: kwacha
Hallitusmuoto: tasavalta
Valtionpäämies: Edgar Lungu (2016-2020)
Itsenäisyyspäivä: 24.8.1964
Viralliset kielet: bemba, njandza, tonga, lozi, lunda, kaonde, luvale, englanti.

(Lähde: CIA World Factbook; unicef.org)

Lue myös

  • Maataloustuotteiden myynti on Kundalumwanshyan asukkaille vaikeaa. Parhaan hinnan saisi Serenjen kaupungissa, mutta kuljetus sinne on kallista. Ylimääräinen sato joudutaan usein myymään kylissä kiertäville ostajille. Viljelijöiden neuvotteluaseman vahvistaminen markkinoilla parantaisi heidän toimeentuloaan.
  • Kundalumwanshyan syrjäinen sijainti ei ole suojannut sitä Sambian historian mullistuksilta. Etenkin kylän talouteen ne ovat jättäneet vahvat jälkensä.
  • Sambiassa maalainsäädäntöä aloitettiin uudistamaan vuonna 2014. Kansalaisyhteiskunnan toimijoiden muodostama liittouma ajaa perinteisten maanomistusoikeuksien virallistamista.