Jaa:

  • Facebook
  • Twitter
  • AddThis

Mielikuvaharjoitus

Tule mukaan mielikuvaharjoitukseen. Mitä tulee ensimmäiseksi mieleesi sambialaisesta maaseudun kylästä? Entä mikä on mielikuvasi sitten, kun olet lukenut artikkeleja Kundalumwanshyasta?
Kundalumwanshyan perheet saivat tarvikkeita hedelmätarhojen hoitoon.
GLM Sambia

Sulje silmäsi ja ajattele hetki tavallista sambialaista maalaiskylää. Mieti, millaisilla adjektiiveilla kuvailisit sitä. Veikkaan, että et käyttäisi sanoja 'dynaaminen', 'moderni' tai 'innovatiivinen'.

Mielikuvat sambialaisesta maalaiskylästä liittyvät pysyvyyteen, traditionaalisuuteen ja jonkinlaiseen paikalleen jäämiseen, kehityksen rattaista ajat sitten putoamiseen.

Uskaliasta väkeä

En ole koskaan käynyt Kundalumwanshyassa. Minulla on siis kirjoittajana ja materiaalin kokoajana käsitys kylästä toisen käden lähteiden kautta.

Lähteiden perusteella kyläläiset vaikuttavat hämmästyttävän joustavilta. Muuhunkaan lopputulokseen ei voi tulla, kun miettii Sambian lähihistoriaa ja kaikkia niitä vaiheita, joiden läpi kyläläiset ovat eläneet: ensin tuli siirtomaavalta, sitten teollistuminen ja sosialistinen kausi ja siitä hypättiinkin 1990-luvulla suoraan talouden täyteen liberalisoimiseen.

Aivan varmasti kylässä on ollut ja on edelleen tiukkaa muutosvastarintaa. Mutta siitä huolimatta, että ihmisluonnolle on tyypillistä pitäytyä tutussa ja turvallisessa, jotkut kyläläiset ovat aina uskaltaneet kokeilla jotain uutta.

Ulkopuolisten annit ja opit

Vaikka syrjäinen kylä on pysynyt erossa suurimmilta mullistuksilta, on sinne tasaisin väliajoin tullut joku vieras ulkopuolinen kertomaan, miten kyläläisten pitäisi asiansa hoitaa. Ja sen sijaan, että he olisivat vetäytyneet kuoreensa, he ovat antaneet näille mahdollisuuden ja kokeilleet.

Kyläläiset ovat myös yleensä hyötyneet ulkopuolisista. Valkoiset siirtomaaisännät jättivät heille karjan, sosialistinen kausi toi heille halpoja siemeniä ja valtio osti tuotteet käypään hintaan. Markkinaliberalismi on opettanut heille ehkä tärkeimmän läksyn: sen, että kaikkein köyhimmät ovat aina selviytyjiä.

Uudistumisen voima

Köyhänä on pakko selviytyä, muuten kuolee. Siksi köyhillä ei ole varaa konservatiivisuuteen. Heidän on pakko tarttua kaikkiin mahdollisuuksiin.

Katso nyt tarkemmin tuota maalaiskylää, kutsutaan sitä nyt vaikka Kundalumwanshyaksi. Huomaat, että osa taloista on uusia. Kylän raitilla tapaamasi ihmiset puhuvat ympäristönsuojelusta ja koulutuksen tärkeydestä. Lapsijoukko kaappaa sinut mukaansa esitelläkseen koulunsa, jota on juuri laajennettu. Yhtäkkiä dynaaminen, moderni ja innovatiivinen eivät tunnukaan enää niin vierailta käsitteiltä.

 

Kirjoittaja: 
Heta Muurinen

Lue myös