Jaa:

  • Facebook
  • Twitter
  • AddThis

Politiikan nousu

Sambian poliittinen murros syksyllä 2011 heijastui myös Kundalumwanshyan kylään.
Kyläyhteisön keskustelut ovat entistä enemmän laajentuneet tuotantoon liittyvistä asioista myös poliittisiin kysymyksiin.
GLM Sambia

Pitkään Kundalumwanshyan asukkaisiin yhdistetty poliittinen välinpitämättömyys on alkanut viime vuosina väistyä. Kiitos tästä kuuluu poliittiselle innostukselle, joka valtasi Sambian ennen vuoden 2011 historiallisia vaaleja.

Syyskuun 20. päivänä 2011 enemmistö sambialaisista näytti, että maassa on aika tapahtua vallanvaihdos. He äänestivät Patriotic Front (PF) -puolueen maan hallitukseen. Maata 20 vuotta hallinnut Movement for Multi-Party Democracy (MMD) -puolue joutui hyväksymään tappionsa.

Kundalumwanshyan väestö koostuu suurelta osin Jehovan todistajista, joiden uskonto ei salli puoluepolitiikkaan osallistumista. Vuoden 2011 vaalien alla Kundalumwanshyan asukkaat osallistuivat kuitenkin aiempaa innokkaammin vaaliväittelyihin ja itse äänestykseen.

Kundalumwanshyasta piirikunnan valtuustoon

Paikallisvaaleissa kundalumwanshyalainen Albert Chisenga oli voitokas ja tuli valituksi Sanchan vaalipiirin edustajaksi Serenjen piirikunnan valtuustoon. Kundalumwanshyan lisäksi Sanchan vaalipiiriin kuuluu yli 20 muuta kylää.

Kundalumwanshyalaisen valinta alueen kunnanvaltuustoon on merkittävä tapahtuma asukkaiden poliittisen osallistumisen ja heidän kansalaisoikeuksiensa kannalta.

Yhteisön ennennäkemättömän korkea kiinnostus ja aktiivinen osallistuminen politiikkaan voidaan lukea myös Green Living Movementin (GLM) toiminnan ansioksi. GLM on pitänyt kylässä koulutuksia johtamistaidosta, kansalaisvaikuttamisesta sekä julkisten varojen käytön seurannasta.

Moni Kundalumwanshyan asukas myöntää nykyään, että kansalaistaitojen opettaminen voisi muodostaa kestävän kehityksen selkärangan.
 

Kirjoittaja: 
Emmanuel Mutamba

Lue myös