Jaa:

  • Facebook
  • Twitter
  • AddThis

Haaveet on oltava korkealla

Edwell Kalale on Green Living Movementin (GLM) uusi paikalliskoordinaattori Kundalumwanshyassa. Hän on kunnianhimoinen viljelijä ja kylätoimija.
Edwell Kalale tutkii kastelukanavan kuntoa ennen sadekauden alkua.
Antti Heikkinen

Olen maanviljelijä ja aktiivinen toimija kylässäni. Minut valittiin GLM:n paikalliskoordinaattoriksi vuoden 2015 puolivälissä, kun vuosia tehtävää hoitanut Christopher Chintu halusi luopua tehtävästä ja moni kyläläinen myös kaipasi uusia tuulia tähän luottamustoimeen.

Perheeseeni kuuluu vaimo ja viisi lasta. Olemme toimineet maanviljelijöinä kymmenisen vuotta. Tuona aikana tilamme on kehittynyt paljon. Asuinrakennusten läheisyyteen olemme istuttaneet hedelmäpuita ja granadillaköynnöksiä. Kasvatamme myös kanoja, ja meillä on mehiläispesiä. Suunnittelemme hankkivamme muitakin kotieläimiä, koska karjanpito auttaisi peltotöissä.

Tällä hetkellä meillä on kaksi olkikattoista asuinrakennusta. Uusi isompi talo on parhaillaan suunnitteilla, jotta koko perhe mahtuisi saman katon alle.

Vedenpitävälle metallikatolle aiomme asentaa aurinkopaneelit, joka toisi virtaa valaistukseen sekä akkujen ja kännykän lataamiseen. Kuten suurimmalla osalla kyläläisistä, meillä ei ole tällä hetkellä lainkaan sähköä. Meillä on pattereilla toimiva radio sekä pieni taskulamppu. Lataamme kännyköitämme muiden kyläläisten taloissa, joissa on jo aurinkopaneelit.

Uuden talon rakennustyöt on tarkoitus aloittaa vuoden 2015 aikana, koska kallein tarvike eli peltikatto on jo valmiina ostettuna. Lisäksi nykyisten pienten talojen tilat alkavat olla ahtaat pian kasvavalle perheellemme.

Monipuolista luomuviljelyä

Käytämme pelloillamme luonnonmukaisia viljelymenetelmiä, kuten peltometsäviljelyä. Menetelmässä käytetyt puut suojaavat tuulelta ja sitovat typpeä kasveille. Olemme huomanneet monipuolisen viljelyn edut. Erityisesti hedelmät antavat hyvää vaihtelua ravintoon. Ne maistuvat raikkailta ja voimme myydä niitä kaupungissa ja kylän markkinoilla lisätulon saamiseksi.

Perheemme viljelee tällä hetkellä viiden hehtaarin peltoa, josta saamme viisikymmentä 50 kilon säkkiä maissia yhdellä satokaudella. Kymmenen säkeistä jää omaan käyttöön ja 40 myymme valtiolle. Valtio maksaa yhdestä säkistä 70 Sambian kwachaa, joka on noin 8,50 euroa. Myydessämme 40 säkkiä tulomme ovat siis noin 340€. Maissin myynti muodostaa suurimman osan vuosittaisista ansioistamme.

Lisätuloja hankimme pienimuotoisesta vihannesten, kanojen ja hunajan myynnistä. Tulomme ovat pienet, vaikka olemmekin lähes omavaraisia ruoan suhteen.

Raha riittää juuri ja juuri elämiseen, mutta lisätulot tulisivat tarpeeseen, jotta lapsillani olisi mahdollisuus jatkaa koulunkäyntiä myös kahdeksannen luokan jälkeen. Yhdeksännestä luokasta alkaen heidän on siirryttävä Serenjen kaupungin kouluun.

Yksi vaihtoehto menestykseen on muutto

Kaikesta kehityksestä ja menestyksestä huolimatta olemme myös harkinneet vuokraavamme oman tilamme ja muuttavamme naapurikylään. Se on Sambian entisen varapresidentin kotikylä ja siksi sinne on myös vedetty sähköt. Tämä mahdollistaisi tehokkaamman maanviljelyn ja enemmän mukavuuksia elämäämme.

Tehokas maanviljely on ongelma, koska perheemme työresurssit ovat rajalliset. Ilman koneita ei voi viljellä kovin suurta alaa.

"Pitkän aikavälin haaveeni on tulla rikkaaksi", Edwell naurahtaa pilke silmäkulmassa. Se mahdollistaisi lasten koulutuksen ja etenemisen elämässään. Koulutus ja paremmat tulot antaisivat elämälle muitakin mahdollisuuksia kuin maanviljelyn Kundalumwanshyassa.

Lue myös