Jaa:

  • Facebook
  • Twitter
  • AddThis

Edwell Kalale – nouseva nuori vaikuttaja

Vietin viikon Etvo-vapaaehtoisena Kundalumwanshyan kylässä vuonna 2015. Asuin tuon ajan Edwell Kalalen perheessä ja sain tutustua tähän nuoreen, inspiroivaan GLM:n paikalliskoordinaattoriin.
Antti Heikkinen

Edwell Kalale on Kundwalumwanshyan nouseva, nuorenpolven vaikuttaja. Hän on noin 30-vuotias maanviljelijä ja aktiivinen toimija viljelijäryhmien toiminnassa.

Kalalen perheeseen kuuluvat Edwellin lisäksi vaimo ja viisi lasta. Koko perhe on hyvin ystävällinen ja vieraanvarainen. Vaimo on suurin piirtein Edwellin ikäinen. Heidän nuorin lapsensa on vielä vauva, kun vanhin on jo kahdeksannella luokalla. Perhe puhuu keskenään paikalliskieltä Bembaa, mutta Edwell ja vanhin poika puhuvat myös englantia.

Perheellä on pieni maatila muutaman kilometrin päässä kylän keskuksesta. Tilallaan heillä on kaksi erillistä heinäkattoista taloa. Lapset asuvat pienessä pyöreässä talossa, ja vanhemmat asuvat päärakennuksessa, jossa heillä on erillinen huone.

Kalalet ovat toimineet maanviljelijöinä kymmenen vuotta. Tänä aikana tila on kehittynyt paljon. Suurta osaa perheen pelloista hoidetaan Green Living Movementin (GLM) oppien mukaisesti peltometsäviljelymenetelmällä, johin perhe aikoo jatkossa panostaa entistä enemmän. Edwell kehuu menetelmää esitellessään viljelyksiään ja kertoo, että GLM:n opettama tapa on halpa ja tehokas.

Uusi askel kohti isompaa roolia kylässä

Edwell asettui ehdolle GLM:n paikalliskoordinaattorin vaaleihin, kun asiasta äänestettiin vuonna 2013, mutta ei tullut tuolloin valituksi. Äänestyksen alunperin voittanut ehdokas ei kuitenkaan kuulunut viljelijäryhmiin, ja tehtävä jäi lopulta täyttämättä.

Kun asiasta äänestettiin uudestaan vuonna 2015 Edwell päätti asettua taas ehdolle. Tällä kertaa hänet valittiin uudeksi paikalliskoordinaattoriksi.

Osallistuminen viljelijäryhmän toimintaan on synnyttänyt Edwellissä selvän kipinän toimia vastuutehtävissä. Koordinaattorin tehtävä on palkaton luottamustoimi, jota Edwell hoitaa oman maanviljelynsä lomassa. Tehtävään kuuluu GLM:n hankkeiden ohjaaminen ja seuraaminen kylässä sekä yhteydenpito GLM:n toimistoon Lusakassa.

Esikuva omasta kylästä

Kävin yhdessä Edwellin kanssa tapaamassa kylän uraauurtavaa aktiivia Martin Changwea. Edwell kuunteli ja seurasi tarkasti Martinin esittelyä ja on jo ottanut mallia hänen toimintatavoistaan, jotka osoittavat, että periksiantamattomalla asenteella, ahkeralla työllä ja luontaisilla menetelmillä voi Kundalumwanshyan tapaisessakin kylässä menestyä ja kehittyä.

Kalalen perhe vaikuttaa olevan luottavainen tulevaisuuden suhteen. He ottavat perheenä askelia kohti monipuolisempaa ja turvatumpaa elantoa.

Lue myös